Pielea este cel mai mare organ al corpului, iar funcția principală a acesteia este cea de protecție. Pielea acționează ca o barieră în fața acțiunii nocive a factorilor de mediu prin crearea unei bariere naturale de protecție (film hidro-lipid cutanat). Aceasta poate fi afectată atât de factorii externi cât și de cei interni.
Este important să-ți identifici tipul de ten, deoarece rutina de îngrijire a tenului trebuie să cuprindă produse adaptate paricularităților acestuia.
Folosind produse de îngrijire potrivite tipului tău de ten, îi poți îmbunătăți/menține starea de sănătate și poți prelungi aspectul tânăr cât mai mult timp.
Cum iti identifici tipul de ten?
Caracteristicile principale ale tipurilor de ten:
- Tenul normal
Principala caracteristică a tenului normal este echilibrul.
Pielea are un aspect neted, uniform, ferm, nu se descuamează și nu există senzația de piele care „strânge”, iar porii sunt foarte puțini vizibili.
Acest tip de ten este rar întâlnit la adulți, fiind mai frecvaent în cazul copiilor, înainte de pubertate.
Acesta nu prezintă:
- Zone uscate sau zone cu exces de sebum
- Puncte negre, pori dilatați sau pete
În cazul în care ești norocoasa posesoare a unui ten normal, asta nu înseamnă că nu trebuie să ai grijă de pielea ta. Ai grijă să:
- Menții bariera naturală de protecție a pielii neafectată
- Menții hidratarea pielii
- Protejezi piela de radiațiile UV prin folosirea cremelor cu SPF
2. Tenul mixt
Este un tip de ten destul de des întâlnit fiind o combinație între un ten normal/uscat și unul gras. Acesta poate avea puncte negre și pori dilatați.
Principala caracteristică a tenului mixt este prezența în zona T (frunte, nas, bărbie) a excesului de sebum, iar restul feței poate avea caracteristicile unui ten uscat sau normal.
Deoarece acest tip de ten reprezintă o combinație între două tipuri de ten, acesta necesită o îngrijire adecvată, în așa fel încât să acoperim toate nevoile acestuia.
3. Tenul gras
Principala caracteristică a tenului gras este luciul permanent pe întreagă suprafață a pielii, aspectul general fiind încărcat și uleios. Acesta este întâlnit în rândul adolescenților și la adulții tineri.
Aspectul uleios este cauzat de dezechilibrul glandelor sebacee, care secretă o cantitate prea mare de sebum. Alte caracteristici ale tenului gras sunt: pielea groasă, porii dilatați, aspectul încărcat și neuniform, numeroase puncte negre, predispus la acnee.
4. Tenul uscat
Dacă în cazul tenului gras, glandele sebacee secretă o cantitate prea mare de sebum, în cazul tenului uscat, acestea secretă o cantitate prea mică.
Principalele caracteristici ale tenului uscat sunt:
- Lipsa de elasticitate
- Textura aspră
- Pielea este subțire, fragilă, ternă și cu pori mici
Acest tip de ten este predispus la:
- Iritații
- Descuamare
- Formarea timpurie a ridurilor
Tenul uscat nu este același lucru cu tenul deshidratat.
Sunt situații în care poți avea un ten mixt/gras și acesta să fie deshidratat, deoarece bariera naturală de protecție a pielii este compromisă, însemnând că umiditatea nu rămâne în piele. Pe măsură ce pielea se deshidratează, aceasta începe să producă mai mult sebum.
Diferența dintre un ten uscat și unul deshidratat
Ten uscat | Ten deshidratat |
Este un tip de ten (genetic) | Este o condiție temporală a pielii |
Are niveluri scăzute de uleiuri și lipide | Are o retenție deficitară de apă în țesuturi |
Are o producție deficitară de uleiuri (sebum) | Este cauzat de factori externi |
Se poate îmbunătăți cu produse topice de skincare | Poate să revină la normal cu ajutorul produselor de skincare |
5. Tenul sensibil
Principala caracteristică a unui ten sensibil este disconfortul cutanat (senzații de înțepături/arsuri sau senzații de întindere a pielii). De asemenea, pot să apară următoarele semne:
- Deshidratare
- Roșeață difuza
- Descuamare
- Senzație de arsură și/sau mâncărime
- Cuperoză
Este un tip de ten extrem de delicat și este destul de „pretențios” în alegerea produselor de skincare.
O rutină adecvată de skincare, adaptată cu produse specifice fiecărui tip de ten, menține tenul sănătos și întârzie apariția semnelor de îmbătrânire cu câțiva ani.
Indiferent de tipul de ten, rutina de îngrijire a tenului trebuie să conțină următorii pași:
- Curățare
- Hidratare & hrănire
- Creme cu factor de protecție solară (SPF)
- Exfoliere
- Seruri cu rol tratament